Bakłażan z imbirem i tamaryndem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Bakłażan z imbirem i tamaryndem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 bakłażany

3 łyżki oleju z krokosza

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżeczki mielonej kolendry

pół łyżeczki mielonego cynamonu

szczypta mielonych goździków

pół filiżanki płatków kokosowych

łyżeczka pieprzu kajeńskiego

pół łyżeczki soli morskiej

łyżka pasty z tamaryndowca

2 łyżki melasy albo brązowego cukru

pół łyżeczki gorczycy

 

 

Przygotowanie:


Bakłażany naciąć w ¾ tak, żeby się nie rozpadały. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć czosnek. Dodać kolendrę, cynamon i goździki. Smażyć przez 15 sekund. Dołożyć płatki kokosowe i pieprz kajeński. Prażyć przez 2 minuty. Zdjąć patelnię z ognia i dodać sól, tamarynd i melasę. Nadziać bakłażany przygotowaną masą i zabezpieczyć patyczkami do szaszłyków.
Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarna przestaną strzelać ułożyć na patelni bakłażany. Smażyć odwracając co 3-4 minuty. Zmniejszyć temperaturę, przykryć i dosmażyć bakłażany do miękkości. Przełożyć na talerz i polać sosem.

powrót

Podobne przepisy

Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Warzywa faszerowane
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Hummus
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Piklowane buraki
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.