Anna Olson

Bakłażan i przegrzebki w glazurze z miso


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Bakłażan i przegrzebki w glazurze z miso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Glazura z miso:

½ szklanki jasnej pasty miso (dostępnej w sklepach z azjatycką lub zdrową żywnością)

2 łyżki miodu

2 łyżki mirinu albo sake



Pozostałe:

2 bakłażany

450 g dużych przegrzebków

1 łyżka lekko uprażonego ziarna sezamowego



Przygotowanie

Wymieszaj składniki glazury i wstaw do lodówki przed użyciem. Rozgrzej grill. Pokrój bakłażany pod kątem w plastry o grubości nieco ponad 1 cm. Grilluj je do miękkości, a po ok. 3 min odwróć na drugą stronę. Za pomocą pędzla posmaruj plastry bakłażana po przypieczonej stronie, odwróć i piecz jeszcze 1 min. W tym czasie posmaruj plastry glazurą z drugiej strony, odwróć, a po minucie grillowania przełóż na talerz i odstaw. Powtórz te same czynności z przegrzebkami. Podawaj bakłażany i przegrzebki na gorąco, posypane ziarnem sezamowym.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Spaghetti marinara
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Tajska sałatka z ośmiornicy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.