Baklawa

Baklawa
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

Składniki:

Ciasto yuffka:

  • szklanka orzechów pistacjowych
  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 1/2 kostki masła
  • 6 goździków
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru cynamonowego
Syrop:
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka wody
  • szklanka miodu
  • laska cynamonu
  • cytryna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozmroź yuffka. Nigdy nie zostawiaj nie zakrytego ciasta, ponieważ szybko wysycha. Płaty przytnij na wymiar formy. Orzechy drobno posiekaj i wymieszaj z cukrem zwykłym, cynamonowym oraz rozgniecionymi goździkami. Roztop w rondelku masło. Foremkę na baklawę wysmaruj masłem. Ułóż 10 warstw ciasta. Każdą z nich posmaruj masłem. Do warstw środkowych możesz użyć pozostałych ścinków z ciasta. Na ciasto rozłóż 1/3 posiekanych orzechów. Następnie połóż 2 kolejne warstwy ciasta, każdą z nich obficie posmaruj masłem. Teraz kolejną warstwę z 1/3 orzechów i 2 płaty ciasta na nie. Ostatnią część orzechów, a na górę pozostałą resztę ciasta, posmarowanego resztą masła. Odłóż ciasto do lodówki, aby masło stężało. Po godzinie wyjmij je i pokrój na małe kawałki. Piecz w 175 stopniach C około godziny. Ciasto powinno być brązowo złociste. Z cukru, miodu, wody oraz cynamonu i skórki cytrynowej zagotuj syrop. Gotuj go przez 10 minut. Potem usuń laskę cynamonu oraz cytrynową skórkę oraz wszelką pianę, jaka może się pojawić na górze. Kiedy baklawa się upiecze zalej ją ostrożnie gorącym syropem, na koniec na wierzchnią warstwę posyp pistacje. Trzeba ja odstawić na noc do lodówki jak tylko wystygnie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA