Jacek Sikora

Baklawa


Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia arabska

Baklawa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto yuffka:

szklanka orzechów pistacjowych

2 szklanki orzechów włoskich

1 1/2 kostki masła

6 goździków

1/2 szklanki cukru

2 opakowania cukru cynamonowego

 

Syrop:

2 szklanki cukru

szklanka wody

szklanka miodu

laska cynamonu

cytryna

 

Przygotowanie:

Rozmroź yuffka. Nigdy nie zostawiaj nie zakrytego ciasta, ponieważ szybko wysycha. Płaty przytnij na wymiar formy. Orzechy drobno posiekaj i wymieszaj z cukrem zwykłym, cynamonowym oraz rozgniecionymi goździkami. Roztop w rondelku masło. Foremkę na baklawę wysmaruj masłem. Ułóż 10 warstw ciasta. Każdą z nich posmaruj masłem. Do warstw środkowych możesz użyć pozostałych ścinków z ciasta. Na ciasto rozłóż 1/3 posiekanych orzechów. Następnie połóż 2 kolejne warstwy ciasta, każdą z nich obficie posmaruj masłem. Teraz kolejną warstwę z 1/3 orzechów i 2 płaty ciasta na nie. Ostatnią część orzechów, a na górę pozostałą resztę ciasta, posmarowanego resztą masła. Odłóż ciasto do lodówki, aby masło stężało. Po godzinie wyjmij je i pokrój na małe kawałki. Piecz w 175 stopniach C około godziny. Ciasto powinno być brązowo złociste. Z cukru, miodu, wody oraz cynamonu i skórki cytrynowej zagotuj syrop. Gotuj go przez 10 minut. Potem usuń laskę cynamonu oraz cytrynową skórkę oraz wszelką pianę, jaka może się pojawić na górze. Kiedy baklawa się upiecze zalej ją ostrożnie gorącym syropem, na koniec na wierzchnią warstwę posyp pistacje. Trzeba ja odstawić na noc do lodówki jak tylko wystygnie.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babeczki kakaowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.1) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
(odc.06) ciasto z serowym nadzieniem na słono
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.