Baklava

Przepis z programu Moja grecka kuchnia (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

Baklava
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 paczka ciasta filo
125g masła
roztopionego

Przygotowanie:


Przygotuj syrop. W rondlu wymieszaj składniki. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, zdejmij z ognia i odstaw, żeby ostygł. Przygotuj nadzienie. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i odstaw na bok. Rozłóż w płaskim naczyniu do zapiekania, albo na blasze płat ciasta, obficie posmaruj go roztopionym masłem. Powtórz to 6-8 razy.
Nałóż nadzienie, rozprowadź je równo. Nałóż kolejną warstwę ciasta filo, znowu 6-8 warstw, każdą smaruj rozpuszczonym masłem. Ponacinaj wierzch ciasta. Tradycyjnie nacina się je w romby. Piecz przez 30 minut w 180°C, a następnie zwiększ temperaturę do 220°C i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i wciąż gorącą polej zimnym syropem. Odstaw na godzinę, żeby ostygła i się przegryzła.

powrót

skomentuj przepis

#bingo248

28.03.2012 09:39


Dobrodzień

CYTUJ

Można kupić gotowe na
www.ShamSweets.pl

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.