Tomasz Deker

Baklava


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

odsłon: 35

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g ciasta filo

500 g orzechów włoskich

10 g cynamonu

60 g cukru

300 g masła klarowanego

50 g zielonych pistacji do dekoracji

 

Syrop:

200 g cukru

100 g miodu

50 ml wody

5 ml wody z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie:

Najpierw z cukru, miodu, wody i wody z kwiatów pomarańczy zrób syrop. Wszystkie składniki zagotuj i następnie przestudź.
Zmiksuj w melakserze orzechy, cukier i cynamon.
Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 8 warstw ciasta filo. Każdą warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym.
W następnej kolejności nałóż na ciasto połowę masy orzechowej i przykryj ją kolejnymi 4 warstwami ciasta filo. Każdy płat ciasta musi być smarowany masłem klarowanym.
Następnie na ciasto nałóż pozostałą masę, wyrównaj i nałóż ostatnie płaty ciasta filo posmarowane masłem.
Tak przygotowane ciasto w blaszce pokrój ostrym nożem i piecz w 140 stopni C przez ok. 2 godziny.
Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem cukrowym i obsyp posiekanymi pistacjami. Na koniec odstaw ciasto do przestudzenia. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kremśnita
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto na oliwie z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe pączki z różaną konfiturą
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tartaletki z orzechami
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.