Tomasz Deker

Baklava


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka

Baklava
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g ciasta filo

500 g orzechów włoskich

10 g cynamonu

60 g cukru

300 g masła klarowanego

50 g zielonych pistacji do dekoracji

 

Syrop:

200 g cukru

100 g miodu

50 ml wody

5 ml wody z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie:

Najpierw z cukru, miodu, wody i wody z kwiatów pomarańczy zrób syrop. Wszystkie składniki zagotuj i następnie przestudź.
Zmiksuj w melakserze orzechy, cukier i cynamon.
Na blachę wysmarowaną masłem wyłóż 8 warstw ciasta filo. Każdą warstwę ciasta posmaruj rozpuszczonym masłem klarowanym.
W następnej kolejności nałóż na ciasto połowę masy orzechowej i przykryj ją kolejnymi 4 warstwami ciasta filo. Każdy płat ciasta musi być smarowany masłem klarowanym.
Następnie na ciasto nałóż pozostałą masę, wyrównaj i nałóż ostatnie płaty ciasta filo posmarowane masłem.
Tak przygotowane ciasto w blaszce pokrój ostrym nożem i piecz w 140 stopni C przez ok. 2 godziny.
Po upieczeniu gorące ciasto polej syropem cukrowym i obsyp posiekanymi pistacjami. Na koniec odstaw ciasto do przestudzenia. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.