Agnieszka Kręglicka

Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois


Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

1 szklanka oliwy

1/2 główki czosnku

10 filetów anchois w oliwie

ew. 1szklanka śmietanka kremówki lub 0,5 butelki czerwonego wytrawnego wina

 

Warzywa do maczania: (pokrojone w słupki)

seler naciowy

marchew

papryka

ogórki

rzodkiewki

ugotowane w mundurkach ziemniaki

różyczki brokułów lub kalafiora

chleb

Przygotowanie:

Czosnek obrać i posiekać. Poddusić go powoli na maśle, nie rumienić. Anchois
posiekać lub rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła
z czosnkiem, cały czas mieszać. Na wolnym ogniu smażyć, aż anchois się rozmaślą, ewentualnie zmiksować je mikserem.

W wersji ze śmietanką:
Dodać szklankę kremówki i gotować razem na wolnym ogniu, aż sos trochę odparuje, doprawić pieprzem.

W wersji z czerwonym winem:
Pół butelki wina zredukować do 1 szklanki i dodać do sosu podstawowego, gotować razem, aż sos zgęstnieje.

Gotowy sos wlać do garnka do fondue i ustawić na podgrzewaczu. Podawać z warzywami do maczania i chlebem lub jako sos do mięsa.

powrót

Podobne przepisy

Sosy majonezowe do frytek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos majonezowy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.