Marieta  Marecka

Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla

odsłon: 7517

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 bagietka

½ kostki miękkiego masła

3 ząbki czosnku

2-3 łyżki świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon, pietruszka itp.)

ser żółty w plastrach

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Miękkie masło rozrabiamy widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła, sporo soli i pieprz.
Bagietkę nacinamy tak, jakbyśmy chcieli ukroić kromkę, ale nie docinamy do spodu pieczywa.
W każde nacięcie wkładamy masło, dokładanie smarujemy z dwóch stron, na koniec wkładamy plastry sera, lub ser starty na tarce.
Całą bagietkę zawijamy przynajmniej dwukrotnie w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego pieca lub na grill. Po ok. 10 -14 minutach powinna być gotowa.
Ważne, by na grillu należy ją obracać co jakiś czas, żeby się nie spaliła od spodu. Podajemy gorącą od razu po przyrządzeniu. Im dłużej trzymana na grillu lub w piecu tym szybciej wysycha.

powrót

Podobne przepisy

Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Irlandzki colcannon
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

lambia79

postów: 15

07.09.2015 13:16

CYTUJ

apetycznie wygląda, też dobra opcja jako przekąska gdy nagle zaskoczą cię goście

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.