Marieta  Marecka

Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla

odsłon: 12254

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 bagietka

½ kostki miękkiego masła

3 ząbki czosnku

2-3 łyżki świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon, pietruszka itp.)

ser żółty w plastrach

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Miękkie masło rozrabiamy widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła, sporo soli i pieprz.
Bagietkę nacinamy tak, jakbyśmy chcieli ukroić kromkę, ale nie docinamy do spodu pieczywa.
W każde nacięcie wkładamy masło, dokładanie smarujemy z dwóch stron, na koniec wkładamy plastry sera, lub ser starty na tarce.
Całą bagietkę zawijamy przynajmniej dwukrotnie w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego pieca lub na grill. Po ok. 10 -14 minutach powinna być gotowa.
Ważne, by na grillu należy ją obracać co jakiś czas, żeby się nie spaliła od spodu. Podajemy gorącą od razu po przyrządzeniu. Im dłużej trzymana na grillu lub w piecu tym szybciej wysycha.

powrót

Podobne przepisy

Omlet z szynką i serem
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ziemniaki pieczone z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Figi nadziewane pistacjami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

lambia79

postów: 16

07.09.2015 13:16

CYTUJ

apetycznie wygląda, też dobra opcja jako przekąska gdy nagle zaskoczą cię goście

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.