Tomasz Jakubiak

Bagietki z długodojrzewającym camembertem, suszonymi pomidorami i szalotkami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 16212

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 ulubione camemberty

2 bagietki

sos z szalotek

pasta z suszonych pomidorów i kaparów

sałatka ze świeżych ziół

 

sos z szalotek:

10 cebulek szalotek

1/2 szklanki brązowego cukru

3 łyżki masła

1/4 szklanki octu balsamicznego

500 ml czerwonego wytrawnego wina

kilka listków estragonu

 

pasta z szuszonych pomidorów i kaparów:

duża garść szuszonych pomidorów

garść kaparów

kilka liśći świeżej bazyli

salatka ze świeżych ziół:

gaść rukoli

kilka liści bazyli

garść szczypiorku

kilka listków mięty

sok z cytryny

sól, pieprz

oliwa

 

Przygotowanie:

W rondlu skarmelizuj cukier, dorzuć cebulki. Dodaj masło. Gdy masło się połączy z cukrem, dolej octu balsamicznego i wytrawnego wina. Dorzuć kilka listków estragonu.
Ogień zmniejsz do minimum. Cebulki duś przez 1,5 godziny. Wszystkie skłądniki pasty dokładnie posiekaj i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Bagietki przekrój wzdłuż i każdą posmaruj pastą. Bagietki wstaw do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz, aż się zrumienią. Do piekarnika wrzuć całego camemberta i piecz go, aż napęcznieje. W trakcie pieczenia zrób sałatkę. Zioła wymieszaj z sokiem z cytryny. Dopraw oliwą, solą i pieprzem. Gotową bagietkę polej sosem z cebulkami i posyp sałatką. W napęczniałym camembercie zrób dziurę i polej nim gotowe bagietki.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy z sosem aioli
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Puree z fasoli lub z bobu
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Puree marchewkowe na słodko
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

divaa

postów: 2

21.04.2016 09:06

CYTUJ

I jak tu nie przytyć kiedy wokół same pyszności

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.