Bagietka

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo

Bagietka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

250 g mąki chlebowej

5 g soli

5 g drożdży instant

30 ml oliwy

180 ml zimnej wody

mąka i semolina do posypania



Przygotowanie:

W dzieży miksera stacjonarnego umieszczamy suche składniki, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i przynajmniej połowę wody. Montujemy mieszadło hakowe. Mieszamy składniki na najniższych obrotach, stopniowo dodając resztę wody i zwiększając obroty, aż do uzyskania gładkiego ciasta. To powinno potrwać ok. 5 minut. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, rozciągamy i zwijamy, powtarzamy, formujemy w kulę, wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat, dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozpłaszczamy, nieco rozciągnąć na boki, składamy końce do środka, rozpłaszczamy, zaginamy brzeg od góry, przyciskamy palcami i zwijamy do końca, lekko przyciskając. Rolujemy, rozciągając od środka ku końcom, lekko ściskamy końce. Odwracamy szwem do dołu i przekładamy na ażurową blaszkę z rynienkami. Wkładamy blaszkę do torby foliowej i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na przynajmniej 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Na dole piekarnika stawiamy dużą blachę. Wyjmujemy blaszkę z torby, oprószamy bagietki mieszanką mąki i semoliny. Ostrym nożem robimy na wierzchu po 3 ukośne nacięcia. Wstawiamy bagietki na środkową półkę i wlewamy wodę do blachy na dole piekarnika. Pieczemy 30 minut, potem obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy bagietki na kratkę i odstawiamy do ostygnięcia.



BAGIETKA jako PIECZYWO CZOSNKOWE



Składniki:

- jak na bagietki plus:

1 główka czosnku

oliwa

szczypta soli

szczypta cukru



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Główkę czosnku dzielimy na ząbki (nie obieramy), wrzucamy do blaszki, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i cukrem, mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia, wyciskamy czosnek z łupin. Pieczywo czosnkowe robimy tak samo jak zwykłe bagietki, tylko na początku kroku 4 w przepisie podstawowym wciskamy upieczony czosnek w ciasto i przegniatamy razem.

powrót

Podobne przepisy

Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Chleb na sodzie
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Focaccia
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Chleb z bekonem i oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bułki serowe
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
Bajgle
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

grazia1001

postów: 7

23.03.2015 17:48

CYTUJ

Witam>Przepis idealny zawsze wychodzi.Nieścisłość w przepisie z podanej gramatury wychodzi 1 bagietka na 2 trzeba podwoić.Zawsze piekę z mąki 750 .Pozdrawiam i zachęcam do eksperymentów .

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.