Tomasz Jakubiak

Bagietka z pieczonym udźcem indyczym i dżemem agrestowym


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania z indyka
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 2345

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

udziec z indyka

sól

czerwona papryka

4 cebule szalotki

2 ząbki czosnku

2 zielone pomidory

łyżeczka pieprzu cayenne

kilka ziaren kolendry

puszka pomidorów krojonych

100 ml soku pomarańczowego

kilka listków świeżej mięty

ulubiona bagietka

kilka listków świeżej bazylii

worek do pieczenia

dżem:

2 szklanki agrestu

3 łyżki miodu

średni ogórek

cebula szalotka

100 ml soku pomarańczowego

 

Przygotowanie:

Udziec z indyka natrzyj solą i włóż go do worka do pieczenia.
Pokrojoną paprykę, cebulę, zielone pomidory, oraz czosnek dodaj do worka. Dopraw pieprzem i kolendrą. Dodaj pomidory z puszki, sok pomarańczowy i miętę.
Zawiąż worek i całość wymieszaj. Piecz w 180 stopniach, około 30- 40 minut.
W trakcie pieczenia mięsa zrób szybki dżem. Na patelnię wsyp agrest, polej miodem i rozgnieć.
Dodaj pokrojoną cebulę.
Z ogórka usuń gniazda nasienne, pokrój go i dodaj do agrestu.
Dżem przełóż do innego naczynia, dolej sok pomarańczowy i zblenduj.
Bagietkę skrop oliwą i przypiecz na grillu.
Upieczonego indyka pokrój w plastry.
Bagietkę posmaruj dżemem. na wierzch nałóż mięso, warzywa i listki bazylii. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słodkie grzanki z kozim serem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Maślane bułeczki z domowym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

jamb01

postów: 11

19.10.2015 14:29

CYTUJ

smaczna przekaska :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.