Bacalhau

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia portugalska

Bacalhau
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

750 g solonego dorsza

1 kg młodych ziemniaków

2 cebule

oliwa

8 ząbków czosnku

1 kg chleba kukurydzianego

sól i pieprz

czarne oliwki

 

 

Przygotowanie:


Moczyć dorsza w zimnej wodzie przez 24-48 godzin, zmieniając wodę co 6 godzin. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Ziemniaki umyć, osuszyć, umieścić na blasze, posypać solą i pieprzem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut, aż będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić na plasterki i wyłożyć na dno formy do zapiekania. Usunąć skórę z dorsza i położyć rybę na cebuli. Polać obficie oliwą i wstawić do piekarnika na 10 minut. Obrać czosnek. Pokruszyć chleb na duże okruchy i umieścić w misce. Dodać 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, obficie polać oliwą, posypać solą i pieprzem i wszystko razem dobrze wymieszać. Wyłożyć na dorsza i zapiekać 15-20 minut. Gdy ziemniaki będą miękkie, wyjąć blachę z piekarnika i każdy ziemniak rozgnieść, uderzając pięścią (można osłonić dłoń ściereczką kuchenną). Przecisnąć przez praskę pozostałe 2 ząbki czosnku i zmieszać z 6 łyżkami oliwy. Polać ziemniaki i wstawić na chwilę do piekarnika. Wyłożyć na talerze porcje dorsza i cebuli, dołożyć ziemniaki i garść czarnych oliwek i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Ryba z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Tażin z ryby
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Carpaccio z marynowanego łososia
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.