Anna Olson

Babki jabłkowo-czekoladowe


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babki jabłkowo-czekoladowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Mus jabłkowy

2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę jabłek (Granny Smith lub innych dość twardych i kwaskowatych)

3 łyżki cukru

½ łyżki masła

2-3 cm obranego i pokrojonego na plasterki kłącza imbiru



Ciasto

120 g masła o temp. pokojowej

½ szklanki oleju roślinnego

1¾ szklanki cukru

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2¼ szklanki mąki

½ szklanki ciemnego kakao holenderskiego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki mielonego cynamonu

1 1/3 szklanki musu jabłkowego (przygotowanego wcześniej)

½ szklanki maślanki

225 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki



Polewa

¾ szklanki śmietany kremówki

170 g czekolady deserowej, posiekanej

60 g masła o temp. pokojowej



18 łuskanych orzechów laskowych, uprażonych i obranych z brązowej skórki



Przygotowanie musu jabłkowego

Gotować jabłka z cukrem, masłem oraz imbirem, aż zmiękną (ok. 20 min). Wyjąć plasterki imbiru, zemleć jabłka na puree i ostudzić.



Przygotowanie ciasta

Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić i wysypać cukrem 6 foremek do pieczenia babek (każda o pojemności 1,5 szklanki) albo 12 foremek do mufinek. Utrzeć masło z cukrem i olejem na gładką masę. Stale ucierając dodawać po 1 jajku. Wlać ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. Za pomocą trzepaczki wymieszać maślankę z musem jabłkowym. Dodawać sypkie składniki na przemian z maślankowo-jabłkową mieszaniną (suche składniki w 3, a płynne w 2 porcjach), mieszając. Dodać kawałki czekolady, zamieszać ciasto łyżką i nałożyć do foremek. Piec 18-20 min, aż ciasto zrobi się sprężyste i złociste. Wyjąć babki z piekarnika, odstawić na 15 min, żeby przestygły, a następnie wyjąć z foremek na metalową kratkę i całkowicie ostudzić.



Przygotowanie polewy

Podgrzać śmietanę, nie doprowadzając jej do wrzenia i zalać posiekaną czekoladę. Odstawić na 1 min, żeby czekolada zaczęła się topić, a później delikatnie wymieszać. Dodać masło i mieszać, aż się stopi i zagęści krem. Ozdobić każdą babkę polewą i 3 orzechami laskowymi.



Przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku.



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Bezy z brzoskwiniami w syropie i lodami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort poczwórnie czekoladowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Ciasto migdałowe z jabłkami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Tarta z wiśniami
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.