Marieta  Marecka

Babka ziemniaczana z sosem kaparowym


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska

Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

200 g boczku wędzonego

1 duża cebula

2 małe ząbki czosnku

2 jaja

¾ szklanki mleka

masło

1 czubata łyżeczka majeranku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

duża szczypta gałki muszkatołowej

sól

pieprz

 

Sos kaparowo-pieprzowy:

ok. 250-300 ml lekkiego bulionu

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

3 łyżki kaparów

2 łyżeczki czerwonego, marynowanego pieprzu

skórka z cytryny

2 żółtka

sól

cukier

 

Dodatkowo:

masło i kasza manna lub bułka tarta do obsypania formy lub papier do pieczenia

masło do skropienia wierzchu babki

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze. Odciskamy nadmiar wody na sicie wyłożonym tetrą lub gazą. Odstawiamy wodę spod ziemniaków na moment, aż oddzieli się skrobia, którą dodajemy do ziemniaków.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na 2 łyżkach masła, aż cebulka zmięknie a boczek się przyrumieni.
Mleko podgrzewamy i gorące dolewamy do surowych ziemniaków, mieszamy dokładnie, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, boczek z cebulką oraz żółtka. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą z ziemniaków. Przelewamy całość do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub kaszą manną. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 h. Przed pieczeniem wierzch babki można polać roztopionym masłem lub obłożyć cienkimi plastrami boczku.
Gdy babka się piecze, przygotowujemy sos. W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, zasypujemy ją łyżką mąki i robimy jasną zasmażkę. Dolewamy stopniowo ciepły bulion i rozprowadzamy mieszadłem. Ilość buliony zależna jest od tego, jak gęsty sos chcemy uzyskać.
Dodajemy kapary, marynowany pieprz, skórkę z cytryny i doprawiamy całość solą i cukrem (ok. 1 łyżeczki cukru). Podgrzewamy razem ok. 4 minut, ściągamy z gazu i dodajemy rozkłócone żółtka z łyżką wody, dolewamy powoli i energicznie mieszamy. Podajemy gorący do babki ziemniaczanej. Sos pasuje również do filetów drobiowych lub ryby.

powrót

Podobne przepisy

Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.30)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

pattka_90

postów: 3

24.03.2016 14:49

CYTUJ

oo i tak mogę jeść :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.