Anna Olson

Babka z owocami


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babka z owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki jak w przepisie powyżej plus 60 g białej czekolady.

 

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wysmarować masłem i wysypać mąką formę na babkę o pojemności 3 litrów. W dużej misce umieścić masło i cukier i utrzeć mikserem na gładką masę. Wmieszać skórkę cytrynową i ekstrakt wanilii. Po kolei dodawać jajka, za każdym razem dobrze mieszając. W osobnej misce zmieszać 2 szklanki mąki, mąkę tortową, proszek do pieczenia i sól. Dodawać na przemian sypkie składniki i maślankę (zacząć i skończyć na sypkich składnikach) i mieszać, zgarniając masę za ścianek miski. Wymieszać owoce z pozostałymi 2 łyżkami mąki, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. przełożyć masę do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika i piec 60 – 70 minut, sprawdzić patyczkiem (powinien wyjść czysty).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.