Agnieszka Kręglicka

Babka z kaszy


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

Babka z kaszy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 szklanek różnych ugotowanych kasz: jaglana, gryczana, perłowa, pęczak, mazurska

150 g masła

garść siekanych ziół

2 utarte ząbki czosnku

sól do smaku

kilka łyżek wody lub bulionu

 

Przygotowanie:

Utrzeć masło z ziołami, czosnkiem i solą. Grubo wysmarować masłem formę do baby (zostawić 2 łyżki do położenia na wierzchu). Przełożyć kaszę do formy układając ją warstwami. Docisnąć. Powinna szczelnie wypełnić formę. Jeżeli kasza jest sucha podlać kilkoma łyżkami wody lub bulionu. Na wierzchu położyć kawałeczki masła. Przykryć folią aluminiową. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 120 C. Położyć półmisek (do góry nogami) na formie. Delikatnie odwrócić go razem z babą i zdjąć formę.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.