Jan i Jakub   Kuroniowie

Babka Savarin


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Babka Savarin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g mąki

100 g masła

4 jaja

7 łyżek cukru

20 g drożdży

125 ml mleka

100 ml rumu

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

tarta bułka do posypania formy

tłuszcz do wysmarowania formy

 

Syrop z wiśniami:

opakowanie mrożonych wiśni 500 g

170 g cukru

100 ml wody

150 ml rumu

 

Dekoracja:

świeże truskawki, śliwki lub inne owoce

bita śmietana

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą przesianą mąkę, cukier i 2 jaja. Drożdże rozcieramy z mlekiem i gdy „ruszą” dodajemy do mąki. Wbijamy pozostałe jajka, wyrabiamy. Pod koniec wlewamy roztopione i przestudzone masło i 100 ml rumu. Formę do babek smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po upieczeniu pozostawiamy babkę w wyłączonym piekarniku na ok. 30 minut. Kroimy i dekorujemy bitą śmietaną.

powrót

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

19.09.2016 11:31

CYTUJ

mniam :) wyszło super, zrobiłam z maki luksusowej z Polskich Młynow ;)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.