Laura Calder

Babka savarin z truskawkami


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Babka savarin z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

1 i 1/2 łyżeczki drożdży

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

3 łyżki ciepłej wody

2 duże jajka, lekko roztrzepane

2 łyżki mleka

starta skórka 1 cytryny

125 g mąki

50 g miękkiego masła



Syrop:

500 ml wody

250 g cukru

60 ml Grand Marnier, Kirsh, rumu lub eau-de-vie



Podanie:

500 ml gęstej śmietany

kilka kropel ekstraktu z wanilii

1 – 2 łyżki cukru

kilka garści świeżych truskawek, bez szypułek, w ćwiartkach lub połówkach



Przygotowanie:

Posmaruj tortownicę masłem i posyp mąką. Wymieszaj drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę w misce. Odstaw na 5 min. Dodaj jajka, mleko, skórkę z cytryny i mąkę. Ucieraj energicznie mikserem z łopatką przez 10 min. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, powinno odrywać się od brzegów miski. Przykryj ciasto i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Dodaj masło, kawałek po kawałku i ugniataj. Przełóż ciasto do formy. Przykryj i odstaw na 2 godziny. Podgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Piecz babkę, aż będzie złocista, około 20 min. Wyjmij ją z formy i ostudź, a następnie przełóż na półmisek. Syrop: podgrzej cukier z wodą. Dodaj Grand Marnier. Polewaj babkę syropem, aż zostanie wchłonięty. Ciasto stanie się gąbczaste. Ubij śmietanę z ekstraktem z wanilii i cukrem. Wrzuć kilka truskawek i wypełnij masą środek babki. Możesz też ją podać w osobnej miseczce.



* Jeśli marzysz o błyszczącym wierzchu babki, rozpuść galaretkę – na przykład morelową – i posmaruj nią ciasto.



© Laura Calder











powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.