Marieta  Marecka

Babka kakaowa


Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Babki i babeczki, Ciasta wielkanocne

Babka kakaowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

125 g masła Lurpak Klasyczne

175 g drobnego cukru do wypieków (ok. ¾ szklanki)

2 jaja

½ szklanki gęstego jogurtu greckiego

½ szklanki śmietany ( 18% )

2 łyżki rumu

330 g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)

1 łyżeczka proszku

1,5 łyżeczki sody

szczypta soli

½ szklanki kakao

 

Lukier pomarańczowy:

0,5 szklanki cukru pudru

3 łyżki wody pomarańczowej

sok z cytryny 1 łyżeczka

skórka pomarańczowa do dekoracji

 

Ponadto:

masło i mąka do formy

cukier puder do posypania (ewentualnie)

Przygotowanie:

Masło utrzeć z drobnym cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jaju, ciągle ucierając. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao przesiać, dodać sól.
Do masła z jajkami dolać rum i ucierać, na zmianę dodawać jogurt wymieszany ze śmietaną i przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą.
W połowie mieszania składników zamienić mikser na widelec i mieszać masę. Tak przygotowaną masę wlać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w temp. 150 stopni przez 45-60 minut.
Pół szklanki cukru pudru połączyć z 3 łyżkami wody pomarańczowej i łyżką soku z cytryny, energicznie mieszając rózgą. Po wystudzeniu babę wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.