Tomasz Deker

Babka drożdżowa z żurawiną


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wielkanocne, Ciasta wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 8279

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

3 - 4 szklanki mąki pszennej

60 g świeżych drożdży

8 żółtek

1 jajko

szczypta soli

1 szklanka mleka, letniego

pół szklanki drobnego cukru do wypieków

150 g masła, roztopionego i przestudzonego

150 g żurawiny

skórka z ½ cytryny

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiać. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku i dodać odrobinę maki, wymieszać do uzyskania niezbyt gęstej konsystencji. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Wyrobione ciasto oprószyć mąką przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Dwie formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą lub oprószyć mąką pszenną. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek. Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).
Piec w temperaturze 170º C, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy - u mnie 30 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę nakłuwać, nasączyć.
Można również polać lukrem (bez lukru babka może się wydawać mało słodka): 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.