Anna Olson

Babeczki ze śliwkami


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babeczki ze śliwkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

120 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru

5 łyżek jasnego brązowego cukru

2 jajka

2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

½ łyżeczki ekstraktu wanilii

¼ szklanki maślanki

1 szklanka mąki

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

4 duże śliwki

tłuszcz do smarowania formy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
Utrzeć masło z cukrem i 2 łyżkami brązowego cukru na puszystą masę. Wmieszać jajka, skórkę pomarańczową i ekstrakt wanilii. Dodać maślankę i wymieszać. Do osobnej miski przesiać razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodać sypkie składniki do masy i wymieszać. Wysmarować tłuszczem formę na 12 mufinek. Do każdego wgłębienia nałożyć porcję ciasta. Śliwki wypestkować i każdą pokroić na 6 cząstek. Położyć po 2 cząstki śliwek na środku każdej porcji ciasta i lekko wcisnąć. Posypać wierzch babeczek pozostałymi 3 łyżkami brązowego cukru. Piec 15 do 20 minut aż babeczki się zrumienią. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, po czym wyjąć z formy.

powrót

Podobne przepisy

Tarta z kozim serem i pomidorami
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto marchewkowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.