Anna Olson

Babeczki z wiśniami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z wiśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ilość: 12 małych babeczek albo 1 duży placek o średnicy 23 cm



Ciasto

2 ½ szklanki mąki

½ łyżeczki miałkiej soli

110 g zimnego niesolonego masła

110 g margaryny roślinnej

2 łyżki świeżego soku z cytryny

ok. ½ szklanki lodowatej wody



Nadzienie

8 szklanek wydrylowanych wiśni

2 szklanki cukru

szczypta mielonego cynamonu

6 łyżek skrobi kukurydzianej

1 jajko wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody

cukier i cynamon do posypania



Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, wymieszaj mąkę z solą. Posiekaj mąkę z pokrojonym masłem i margaryną (nożem albo pulsacyjnie w malakserze), aż ciasto przybierze konsystencję okruchów. Dodaj sok z cytryny oraz wodę i wymieszaj. Zrób krążek z ciasta, owiń folią plastikową i włóż do lodówki na 30 min.

Zagotuj wiśnie z cukrem i cynamonem. Gotuj na małym ogniu 15 min, często mieszając. Wymieszaj skrobię kukurydzianą z ¼ szklanki zimnej wody, dodaj do gotujących się wiśni i starannie wymieszaj. Podgrzewaj mieszając, aż zgęstnieje, zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, jeśli pieczesz małe babeczki, a do 200 stopni C, jeśli pieczesz duży placek. Podziel ciasto w proporcji 2:1. Oprósz blat mąką i rozwałkuj większą część ciasta na grubość ok. ½ cm. Wyłóż nim jedną dużą formę do tart o średnicy 23 cm albo 12 małych foremek na mufinki tak, żeby ciasto zachodziło wysoko na ścianki. Odetnij wystające brzegi ciasta i wypełnij wiśniowym nadzieniem. Rozwałkuj drugi kawałek ciasta i przykryj nim duży placek albo wytnij za pomocą metalowej foremki wieczka do babeczek o odpowiedniej średnicy. W każdym wieczku zrób ostrym nożem nacięcie w kształcie krzyżyka. Posmaruj wierzch babeczek / placka roztrzepanym jajkiem z wodą, następnie posyp cukrem i cynamonem. Babeczki piecz 5 min w temp. 190 stopni C i ok. 15 minut w temp. 175 stopni C, a duży placek 10 min w temp. 200 stopni C i ok. 30 min w temp. 175 stopni C, aż wierzch przybierze złoto-brązowe zabarwienie. Odstaw babeczki do ostygnięcia na godzinę (placek studź godzinę przed pokrojeniem).



© Anna Olson



powrót

Podobne przepisy

Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Ciastka z kozim serem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort Sachera
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Ciasto na słono z nadzieniem z cukinii i ziemniaków
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.