Babeczki z jogurtem i borówkami

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z jogurtem i borówkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 g mąki z proszkiem do pieczenia*

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

220 g jogurtu naturalnego

2 jajka

170 g drobnego cukru z melasą

125 g niesolonego masła

200 g borówek amerykańskich

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny



do dekoracji:

250 g borówek amerykańskich

3 łyżki drobnego cukru

sok z cytryny

600 g serka śmietankowego

120 g cukru pudru z melasą



Przygotowanie:

Stopić masło i odstawić do przestygnięcia. Do miski przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do drugiej miski wlać jogurt, wsypać cukier. Wbić jajka do małej miseczki, dodać ekstrakt wanilii, lekko ubić widelcem i wlać do jogurtu. Dodać stopione masło i wszystko razem dobrze wymieszać. Wsypać przesiane suche składniki, borówki i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie, lekkim ruchem wymieszać wszystko razem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C /160°C z termoobiegiem. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć ciasta. Wstawić blaszkę do pieca na 10-12 minut. Wyjąć, odstawić na kilka minut, wyłożyć babeczki na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Przygotować dekorację: wrzucić borówki do rondla, wsypać cukier, wlać łyżkę wody i sok z pół cytryny, zamieszać i dusić kilka minut, aż borówki puszczą sok. Łyżką cedzakową wyjąć borówki na papier kuchenny i osączyć. Pozostały w rondlu sok odparować, aż powstanie syrop. Serek śmietankowy włożyć do miski, wsypać cukier puder, wymieszać łyżką, zabarwić syropem na pożądany kolor. Na każdą babeczkę nałożyć po łyżce serka, rozsmarować i udekorować kilkoma borówkami.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rogaliki rugelah z białego sera z orzechowym farszem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biały ser (odc. 26)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta jabłeczna
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.