James  Martin

Babeczki z duszonymi jabłkami i borówkami amerykańskimi


Przepis z programu Słodki James (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z duszonymi jabłkami i borówkami amerykańskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

450 g gotowego kruchego ciasta

100 g drobnego cukru

plus trochę do oprószenia

otarta skórka i sok z ½ cytryny

550 g jabłek Bramley

25 g masła

plus trochę do posmarowania foremek

½ łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)

150 g borówek amerykańskich

1 średnie jajko

lekko roztrzepane

gęsta słodka śmietana clotted cream

do podania

 

 

Przygotowanie:


Natłuść masłem wnętrza sześciu stalowych foremek w kształcie kubeczka (o 7,5-cm wysokości) lub wnętrze żaroodpornego naczynia o średnicy 22 cm, jeśli planujesz upiec jeden duży placek. Rozwałkuj 2/3 gotowego, kruchego ciasta na posypanej mąką powierzchni. Wykrój sześć dużych krążków, żeby wyłożyć ciastem dna i boki natłuszczonych foremek. Jeśli planujesz upiec jeden duży placek, rozwałkuj duży krąg ciasta i wyłóż wnętrze natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Wstaw do lodówki. Wsyp do miski cukier, dodaj otartą skórkę i sok z cytryny. Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na kawałki wprost do miski z cytryną oraz cukrem i wymieszaj. Rozgrzej rondel na średnim ogniu, dodaj jabłka z cukrem i cytryną, masło oraz cynamon (opcjonalnie) i duś 3-4 minuty. Dodaj borówki amerykańskie i podgrzewaj jeszcze kilka minut, a następnie zdejmij naczynie z ognia. Nagrzej piekarnik do 200oC. Napełnij wyłożone ciastem foremki lub żaroodporne naczynie ostudzonymi jabłkami i borówkami. Rozwałkuj pozostałe kruche ciasto na oprószonym mąką blacie i wytnij krążki nieco większe niż średnica foremki lub jedno duże koło do żaroodpornego naczynia. Ułóż krążki na wierzchu foremek (lub duży krąg na wierzchu naczynia), a następnie dokładnie uszczelnij krawędzie ciasta, sklejając je palcami. Zrób mały otwór pośrodku każdego wieczka z ciasta, żeby para wodna mogła uchodzić w trakcie pieczenia. Udekoruj wieczko z ciasta, np. listkami wykrojonymi ostrym nożem z pozostałych, zagniecionych i rozwałkowanych skrawków ciasta. Zwilż je wodą i przyklej. Posmaruj pędzlem umoczonym w lekko roztrzepanym jajku wieczka z dekoracjami, a na koniec posyp drobnym cukrem. Piecz 15 minut, aż owoce się zagrzeją, a ciasto będzie złoto-brązowe. Podawaj na gorąco ze śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort wiśniowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.