Marieta  Marecka

Babeczki z czekoladową lawą


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę, Babki i babeczki

Babeczki z czekoladową lawą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¾ szklanki startej lub drobno pokrojonej czekolady, gorzkiej lub deserowej

¾ szklanki drobnego cukru lub cukru pudru

1 łyżeczka pasty waniliowej

2 jaja

2 żółtka

½ szklanki mąki pszennej lub migdałowej

½ szklanki masła

szczypta soli

kakao do obsypania foremek

cukier puder i lody waniliowe do podania

Przygotowanie:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem.
Do drugiej miski wbijamy jaja i ubijamy je mikserem. Jak tylko się rozkłócą, dosypujemy cukier i wlewamy wanilię i miksujemy, aż trochę się napuszą.
Wlewamy do nich przestudzoną czekoladę, chwilę miksujemy, dosypujemy mąkę i sól.
Formę do muffinek lub ramekiny spryskujemy olejem lub smarujemy masłem. Następnie oprószamy kakao. Wlewamy do ok. ¾ wysokości i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 8-10 minut.


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.