Nigel Slater

Babeczki z czekoladą


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki z czekoladą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

4 wiejskie jajka

225 g cukru

225 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego

225 g masła, stopionego



Polewa:

110 g miękkiego masła

170 g cukru pudru

55 g kakao w proszku, przesianego

1-2 łyżki mleka



Przybranie:

drażetki z białej czekolady

drażetki z mlecznej czekolady



Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 180 o C i wyłóż papilotkami dwie blachy do mufinek (każda na 12 sztuk). Utrzyj w misce jajka z cukrem, aż mieszanina będzie jasna i puszysta. Starannie wmieszaj mąkę i masło. Przelej ciasto do papilotek i piecz 15-20 minut, aż wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie czysty po wyjęciu. Odstaw babeczki w foremkach na 10 minut na metalową kratkę. W tym czasie zrób krem: utrzyj masło w dużej misce, aż będzie gładkie i kremowe. Dosyp połowę cukru pudru i starannie utrzyj. Dodaj pozostały cukier, kakao oraz jedną łyżkę mleka i utrzyj na kremową masę. Jeśli będzie za gęsta, dodaj nieco więcej mleka. Gdy babeczki ostygną, posmaruj je kremem i ozdób czekoladowymi drażetkami.



© Nigel Slater

powrót

Podobne przepisy

Beza Pavlowa z owocami leśnymi
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ciasto cztery czwarte
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Murzynek w czekoladzie
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.