Babeczki truskawkowe z kremem bezowo-truskawkowym

Przepis z programu Martha piecze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki truskawkowe z kremem bezowo-truskawkowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

230 gramów masła w temperaturze pokojowej plus masło do posmarowania form

1 ½ miarki mąki i mąka do posypania form

1 ½ miarki mąki tortowej

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 ¾ miarki cukru oraz cukier do posypania owoców

4 duże jajka

2 łyżeczki esencji waniliowej

1 ¼ miarki mleka

280 gramów obranych i pokrojonych truskawek plus całe owoce do dekoracji

krem bezowo-truskawkowy do ozdoby (według przepisu poniżej)

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Włożyć papierowe foremki do dwóch i pół formy na 12 babeczek każda. Odstawić. Do średniej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Utrzeć masło z cukrem mikserem na puszystą masę. Ucierać przez 3-4 minuty. Zebrać masę z boków miski. Wbić pojedynczo jajka i dolać esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę w trzech porcjach. Naprzemiennie dolewać mleko. Zacząć i zakończyć mąką. Mieszać po każdorazowym dodaniu składników. Wsypać truskawki. Wymieszać. Równomiernie napełnić foremki ciastem do dwóch trzecich wysokości foremek. Piec aż ciastka zyskają złoto-brązowy kolor. Sprawdzić patyczkiem czy ciastka się upiekły. Piec przez 20 minut. Odstawić formy na metalową podstawkę. Studzić przez 5 minut. Wyjąć babeczki z foremek i wystudzić. Do każdej babeczki nałożyć pół miarki kremu. Udekorować truskawkami pokrojonymi na ćwiartki lub połówki albo w całości.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#olimpia2708

03.03.2012 14:28


Siemianowice

CYTUJ

Babęczki wyglądaja bosko
napewno bedą pyszne bardzo lubie
wyprubowywac nowe przepisy
i robię to bardzo czesto
Mam pytanko czy ktoś juz robił te babeczki
ile ma taka miarka bo tak jest podane w przepisie tyle i tyle miarki ale jakiej
250 g bo mam kilka
Dziękuje za odpowiedz
pozdrawiam

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.