Babeczki scones z dżemem wieloowocowym

Przepis z programu Ideał (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki scones z dżemem wieloowocowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

450 g pszennej mąki chlebowej oraz 50 g do posypania

5 łyżeczek proszku do pieczenia

75 g miękkiego masła plus trochę do natłuszczenia blach

75 g drobnego cukru

2 duże jajka od wiejskich kur, rozkłócone

250 ml mleka 3,2%

1 żółtko rozmieszane z 1 łyżeczką mleka

gęsta słodka śmietana clotted cream do podania



Owoce:

500 g mrożonych owoców jagodowych, rozmrożonych

400 g cukru żelującego

1 łyżeczka wody różanej



Przygotowanie:

1. Wymieszaj owoce, cukier oraz wodę różaną w rondlu na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Gotuj 15-20 minut.



2. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na 5 minut. Zbierz łyżką szumowiny, jeśli się pojawią. Po kolejnych 5-10 minutach przełóż dżem do wysterylizowanych słoików. Zamknij szczelnie i ostudź przed wstawieniem do lodówki.



3. Nagrzej piekarnik do 220o C/200o C z termoobiegiem. Lekko natłuść masłem 1 albo 2 blachy i wyłóż pergaminem.



4. Wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia do dużej miski i dodaj masło. Zagnieć palcami składniki, aż będą przypominać tartą bułkę.



5. Dodaj drobny cukier i jajka, mieszając ciasto drewnianą łyżką.



6. Dolej mleko w dwóch równych porcjach i wymieszaj wilgotne ciasto.



7. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i szybko zagnieć z mąką.



8. Oprósz mąką wałek i delikatnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2,5 cm tak, żeby go za mocno nie rozciągnąć.



9. Wytnij krążki przy pomocy oprószonej mąką foremki o średnicy 7 cm, nie kręcąc nią na boki (ciasto gorzej by wyrastało). Ułóż krążki z ciasta na przygotowanych blachach, rozwałkuj resztki ciasta i wytnij pozostałe babeczki scones.



10. Posmaruj tylko wierzchy krążków (nie boki!) roztrzepanym jajkiem, pozostaw na 1-2 minuty i piecz 15 minut, aż babeczki się zezłocą i wyrosną, po czym przestudź je i podaj z dżemem oraz clotted cream.





powrót

Podobne przepisy

(odc.06) greckie ciasto orzechowe
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Angielski placek agrestowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Sernik matcha
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopt z kremem ze świeżych cytryn
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.