Babeczki rumowe cannelé

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Babeczki rumowe cannelé
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1/4 miarki mleka

2 łyżki masła

60 g mąki

1/2 miarki + łyżka cukru

jajko + żółtko

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki rumu



Przygotowanie:

Zagotować mleko z masłem w rondlu. Zmieszać w misce cukier z mąką. Ubić jajko z dodatkowym żółtkiem i wmieszać do mąki z cukrem. Następnie wlać do niej gorące mleko z masłem, mieszając na gładko. Ciasto powinno być rzadkie i bez grudek, jak naleśnikowe. Wmieszać ekstrakt wanilii i rum. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Piec babeczki przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i dopiekać przez 45 – 60 minut, aż zbrązowieją. Powinny być ciemne z wierzchu. Wyjąć z foremek i ostudzić przed podaniem.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Rolada makowa z kremem kawowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta z truskawkami i rabarbarem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek truskawkowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Czekoladowe ciasto kladdkaka
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Ciasto wiśniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.