Babeczki pomarańczowe z potwornymi potworami

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki pomarańczowe z potwornymi potworami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

250 g mąki z proszkiem*

1 łyżeczka proszku do pieczenia

250 g drobnego cukru z melasą

250 g niesolonego masła

4 jajka

skórka otarta z 2 pomarańczy

sok z ½ pomarańczy



syrop:

5 łyżek drobnego cukru

sok z 1 pomarańczy



lukier:

500 g cukru pudru

5-6 łyżek soku z pomarańczy



do dekoracji:

500 g białego lukru plastycznego

barwniki spożywcze w żelu

lukier królewski w rożku



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C /170°C z termoobiegiem. Do miski przesiać razem mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier i pokrojone w kostkę, miękkie masło. Do osobnej miseczki wbić jajka, lekko ubić widelcem i wlać do miski z mąką i resztą składników. Dodać skórkę z pomarańczy. Cienkim strumykiem wlać sok z połowy pomarańczy, cały czas miksując, aż składniki się połączą. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć ciasta (nie wyżej niż do połowy wysokości). Wstawić blaszkę do piekarnika na 15-18 minut. Zrobić syrop: zmieszać cukier i sok wyciśnięty z pomarańczy. Wyjąć babeczki z piekarnika, odstawić na kratkę, jeszcze gorące ponakłuwać patyczkiem i polać syropem. Zostawić do wystygnięcia. Zrobić lukier: przesiać cukier puder do miski, mieszając łyżką stopniowo dodawać sok z pomarańczy, aż do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Łyżeczką nałożyć lukier na wystygłe babeczki. Zostawić do wyschnięcia na 1 godzinę. Zrobić dekorację: z lukru plastycznego, zabarwionego na różne kolory ulepić potworne potwory. Przykleić lukrem królewskim na wierzchu babeczek.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Czekoladowy tort bezowy z truskawkami i rabarbarem
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.