Marieta  Marecka

Babeczki orkiszowe z gruszkami i pekanową posypką


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki

Babeczki orkiszowe z gruszkami i pekanową posypką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej

½ szklanki cukru

szczypta soli

1 czubata łyżka karobu lub kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki mleka

½ szklanki maślanki

50 g rozpuszczonego masła

2 jaja

2 gruszki

½ szklanki orzechów pekan

2-3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

W jednej misce łączymy obie maki, cukier, sól, karob, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej mleko, maślankę, rozpuszczone masło i jaja.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę.
Mieszamy składniki mokre z suchymi, dodajemy gruszki, mieszamy i wylewamy po 2-3 łyżki do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Wierzch każdej babeczki posypujemy pokrojonymi orzechami i cukrem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Boca negra
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.