Marieta  Marecka

Babeczki orkiszowe z gruszkami i pekanową posypką


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki orkiszowe z gruszkami i pekanową posypką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej

½ szklanki cukru

szczypta soli

1 czubata łyżka karobu lub kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ szklanki mleka

½ szklanki maślanki

50 g rozpuszczonego masła

2 jaja

2 gruszki

½ szklanki orzechów pekan

2-3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

W jednej misce łączymy obie maki, cukier, sól, karob, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej mleko, maślankę, rozpuszczone masło i jaja.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę.
Mieszamy składniki mokre z suchymi, dodajemy gruszki, mieszamy i wylewamy po 2-3 łyżki do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Wierzch każdej babeczki posypujemy pokrojonymi orzechami i cukrem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.

powrót

Podobne przepisy

Biscotti z sosem mocca
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mazurek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.