Babeczki migdałowe z truskawkami

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki migdałowe z truskawkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto migdałowe:

¾ szklanki masła

¾ szklanki całych migdałów

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

białko 6 jajek

2 szklanki truskawek

2 łyżki masła



Krem śmietankowo-truskawkowy:

1 szklanka śmietany kremówki, ubitej

8 truskawek



Do podania:

8 truskawek



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop masło w rondelku. W tym czasie zmiel migdały, cukier oraz mąkę w malakserze. Przesyp sypkie składniki z malaksera do miski, wmieszaj proszek do pieczenia i wlej stopione masło, a następnie starannie wymieszaj. Dodaj białka i wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Odetnij końce truskawek usuwając szypułki. Lekko natłuść masłem wnętrza kilku kokilek i wlej do każdej tyle ciasta migdałowego, żeby wypełnić je do połowy. Ułóż na porcjach ciasta truskawki czubkami do góry, delikatnie wciskając je w ciasto. Wstaw kokilki do piekarnika i piecz przez około 20 minut. W tym czasie mocno ubij śmietanę. Posiekaj 8 truskawek bez szypułek i wymieszaj delikatnie z bitą śmietaną. Podawaj babeczki w kokilkach na ciepło z porcją kremu śmietankowo-truskawkowego, ozdobione pojedynczymi truskawkami.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe brownie z orzechami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto czekoladowe bez mąki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.