Babeczki marchewkowe z kremem z chudego twarożku

Przepis z programu Bitchin' Kitchen 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Babeczki marchewkowe z kremem z chudego twarożku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 szklanki tartej marchewki

2 jajka

1 białko

½ szklanki chudego jogurtu naturalnego

⅓ szklanki musu jabłkowego

¼ szklanki cukru trzcinowego

nasiona z 1 laski wanilii (zachowaj pusty strączek)

⅓ szklanki rodzynek

½ szklanki surowych pestek dyni

2 łyżki masła kakaowego, stopionego

1 szklanka mąki pszennej razowej

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli morskiej

½ łyżeczki mielonego cynamonu



krem:

2 szklanki chudego twarogu śmietankowego

½ szklanki drobnego cukru trzcinowego

¼ szklanki cukru klonowego

3 łyżki masła kakaowego

nasiona z ½ laski wanilii

1 szklanka niesłodzonych wiórków kokosowych



Przygotowanie:

Wkładamy do miski marchewkę, jajka, białko, jogurt, mus jabłkowy, cukier trzcinowy, nasiona wanilii, rodzynki, pestki dyni i masło kakaowe. Mieszamy. W drugiej misce mieszamy oba rodzaje mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól morską i cynamon. Dodajemy sypkie składniki do pozostałych i mieszamy, aż mąka będzie wilgotna (nie dłużej). Miksujemy twarożek śmietankowy, cukier trzcinowy i klonowy oraz nasiona wanilii. Nagrzewamy piekarnik do 175°C. Nakładamy ciasto do silikonowych foremek na mufinki i pieczemy 25 minut, aż wykałaczka po nakłuciu będzie czysta. Studzimy mufinki 10-15 minut w foremkach, a następnie przekładamy na kratkę, żeby ostygły. Nakładamy krem na babeczki za pomocą rękawa cukierniczego i przybieramy małymi szczyptami wiórków kokosowych.



© Nadia Giosia

powrót

Podobne przepisy

Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wrap pełen wapnia
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne
Pad thai
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.