Marieta  Marecka

Babeczki łaciate na parze


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki

Babeczki łaciate na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

¾ szklanki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki drobnego cukru

½ opakowania cukru wanilinowego

2 jaja

100 g jogurtu

50 g masła

1 łyżeczka pasty z wanilii

szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników możemy zrobić 8 babeczek.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy.
W osobnej misce łączymy jaja z jogurtem i masłem. Łączymy obie masy i dzielimy na pół.
Do jednej dodajemy pastę z wanilii, a do drugiej kakao.
Foremki do gotowania babeczek napełniamy na zmianę łyżką masy czekoladowej i łyżką masy waniliowej, w trakcie powstaną nam paski.
W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, wlewamy ją na wysokość ok. 1,5-2 cm (w zależności jak wysokie mamy foremki z babeczkami, woda nie powinna się do nich wlewać).
Ustawiamy wypełnione foremki, przykrywamy wszystko. Zmniejszamy ogień pod garnkiem, by woda zbyt mocno nie wrzała, i gotujemy babeczki ok. 20 minut. Odkrywamy i krótko jeszcze podgrzewamy.
Babeczki podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.

powrót

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

09.08.2016 08:31

CYTUJ

wyszły super, dodałam mąki o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Młynów, jestem nimi oczarowana :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.