Marieta  Marecka

Babeczki łaciate na parze


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki łaciate na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

¾ szklanki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki drobnego cukru

½ opakowania cukru wanilinowego

2 jaja

100 g jogurtu

50 g masła

1 łyżeczka pasty z wanilii

szczypta soli

Przygotowanie:

Z podanych składników możemy zrobić 8 babeczek.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Mieszamy.
W osobnej misce łączymy jaja z jogurtem i masłem. Łączymy obie masy i dzielimy na pół.
Do jednej dodajemy pastę z wanilii, a do drugiej kakao.
Foremki do gotowania babeczek napełniamy na zmianę łyżką masy czekoladowej i łyżką masy waniliowej, w trakcie powstaną nam paski.
W szerokim rondlu zagotowujemy wodę, wlewamy ją na wysokość ok. 1,5-2 cm (w zależności jak wysokie mamy foremki z babeczkami, woda nie powinna się do nich wlewać).
Ustawiamy wypełnione foremki, przykrywamy wszystko. Zmniejszamy ogień pod garnkiem, by woda zbyt mocno nie wrzała, i gotujemy babeczki ok. 20 minut. Odkrywamy i krótko jeszcze podgrzewamy.
Babeczki podajemy na ciepło lub po wystudzeniu.

powrót

Podobne przepisy

Jabłkowa tarta tatin
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Florentynki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Suszone owoce (odc.35)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto czekoladowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placek dyniowy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 61

09.08.2016 08:31

CYTUJ

wyszły super, dodałam mąki o obniżonej zawartości glutenu z Polskich Młynów, jestem nimi oczarowana :)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.