Janella  Purcell

Babeczki cytrynowe


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Babeczki cytrynowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g miękkiego masła

łyżeczka esencji waniliowej

¾ filiżanki miałkiego cukru

2 jajka

półtorej filiżanki mąki z dodatkiem środka spulchniającego

pół filiżanki mleka

filiżanka cukru pudru

2 łyżki jogurtu

cytryna

żółty barwnik spożywczy

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C, miksujemy masło, cukier, esencję waniliową i jajka. Do masy na przemian dodajemy mąkę i mleko. Ciasto nakładamy do foremek. Pieczemy. Mieszamy cukier puder z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny. Smarujemy babeczki lukrem. Wierzch ozdabiamy cukierkami i lukrowymi kwiatkami.

powrót

Podobne przepisy

Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torciki czekoladowe - Marieta Marecka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Tartaletki z orzechami
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.