Marta Dymek

Babeczki buraczano–lawendowe


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegańskie, Babki i babeczki

Babeczki buraczano–lawendowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 duży burak

1 łyżka suszonych kwiatów lawendy

1 szklanka mleka roślinnego + 1 łyżka octu jabłkowego

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody

 

mokre składniki:

¾ szklanki brązowego cukru

¼ szklanki oleju roślinnego

 

suche składniki:

1,5 szklanka mąki pszennej

½ szklanki kakao

2 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

polewa:

½ tabliczki gorzkiej czekolady

½ szklanki mleka kokosowego

do posypania: posiekane orzechy i kwiaty lawendy

Przygotowanie:

Buraka obrać, pokroić w grubą kostkę i zagotować z kwiatami lawendy. Gotować do miękkości, czyli około 20 minut, następnie odcedzić, przestudzić i zblendować na puree. Odmierzyć pół szklanki puree.
Do dużej miski wlać mleko oraz ocet i odstawić na 5 minut. W tym czasie w małej szklance siemię zalać gorącą wodą i odstawić na 3 minuty.
W małej misce wymieszać wszystkie suche składniki trzepaczką.
Spęczniałe siemię dodać do mleka, następnie dodać pozostałe mokre składniki i wszystko zmiksować mikserem na gładką, puszystą emulsję. Dodawać stopniowo suche składniki mieszając na małych obrotach, kiedy wszystkie składniki będą w misce krótko miksować na gładkie ciasto.
Przelać do foremek na babeczki wyłożonych papierem do pieczenia, piec przez 15-18 minut.
W międzyczasie w małym rondelku podgrzać wszystkie składniki polewy, mieszając trzepaczką do momentu całkowitego roztopienia czekolady. Kiedy będzie płynna i gładka zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia na przynajmniej 30 minut.
Upieczone ciasto wyjąć na blat, wystudzić i oblać polewą. Posypać posiekanymi orzechami oraz kwiatami lawendy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.