Aaron Craze

Babeczki bananowo-orzechowe


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Babeczki bananowo-orzechowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Na babeczki:

400 g masła

400 g drobnego cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

3 jajka

3 banany

200 g orzechów pekanowych

400 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka cynamonu

szczypta soli



Na krem:

250 g cukru pudru

250 g miękkiego masła

szczypta soli

mleko

żółty barwnik spożywczy

jadalne kulki, kwiatki, gwiazdki do dekoracji





Babeczki:

Rozgrzać piekarnik do 180°C (160°C, jeśli z obiegiem powietrza) i przygotować blachę i papierowe foremki do babeczek. Masło, cukier i wanilię utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i ucierać, aż się połączą. Dodać rozgniecione widelcem banany oraz posiekane orzechy. W oddzielnym naczyniu połączyć mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, po czym dodać suche składniki do masy i starannie połączyć. Równe porcje ciasta nałożyć łyżką do foremek. Piec 20-25 minut, lub aż wyrosną i zrumienią się. Gotowe babeczki ułożyć na ruszcie i zostawić do wystygnięcia.



Krem:

Utrzeć masło z cukrem i barwnikiem. Dodać odrobinę mleka i szczyptę soli. Dokładnie połączyć. Gotowy krem nałożyć na babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego. Babeczki udekorować według uznania.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.

powrót

Podobne przepisy

Grzybki kawowe
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta z szynką, cebulami i pieczarkami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta jabłkowo-miodowa
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.