Babcine ciasto z jabłkami

Przepis z programu Kucharze świata (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Babcine ciasto z jabłkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Pieczone w foremkach ciastka robi się zalewając ciastem pokrojone jabłka. Kompozycja tego eleganckiego deseru obejmuje serduszka z puree, przyrządzonego z kiwi i truskawek, „narysowane” w kremie waniliowym.



Składniki ciasta

3 jajka

¾ szklanki cukru

1 ½ szklanki mąki

szczypta soli

10 dag niesolonego, roztopionego

2 łyżki stołowe mleka

3 jabłka Golden Delicious

1 łyżka stołowa proszku do pieczenia



Dodatkowo

1 ½ szklanki kremu waniliowego (custard)

1 kiwi, obrane, zmiksowane i przetarte przez sitko

10-12 truskawek, oczyszczonych, zmiksowanych i przetartych przez sitko

cukier puder do przybrania





Przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Smarujemy masłem 6 średniej wielkości foremek i wysypujemy je cukrem. Ubijamy jajka z cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy mąkę i ubijamy, by składniki się połączyły. Odstawiamy na 5 minut. Dodajemy, ubijając, roztopione masło i odstawiamy na kolejne 5 minut. Jeśli to konieczne – rozcieńczamy mlekiem. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję. Obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w średnią kostkę. Napełniamy nimi każdą foremkę. Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i zalewamy ciastem jabłka. Obficie posypujemy cukrem i pieczemy 15 minut, aż będą złocisto-brązowe. Na talerze wylewamy trochę kremu waniliowego. Puree z kiwi i truskawek przekładamy do oddzielnych, plastikowych butelek. Za ich pomocą wyciskamy na przemian małe kropki puree wokół brzegu sosu. Za pomocą wykałaczki rysujemy okrąg poprzez środki wszystkich kropek, tworząc łańcuch serduszek. Wyjmujemy ciastka z foremek i kładziemy je pośrodku każdego talerza. Oprószamy cukrem pudrem.



© Michele Sorrentino

powrót

Podobne przepisy

Babka Savarin
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Baba ponczowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sernik z truskawkami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto dyniowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.