Marieta  Marecka

Baba wielkanocna


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Baba wielkanocna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

40 g świeżych drożdży

2/3 szklanki mleka

100 g masła

5-7 żółtek

100 g cukru

aromat waniliowy lub pomarańczowy

½ szklanki rodzynek

kieliszek białego rumu (nie jest konieczny)

2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie domowej roboty)

szczypta soli

masło do natłuszczenia formy

 

lukier:

200 g cukru pudru

2 łyżeczki soku z cytryny

po 1 łyżeczce rumu i wody

 

Przygotowanie:

Pamiętajcie, żeby składniki miały podobną temperaturę - wyciągnijcie co trzeba z lodówki na dzień przed pieczeniem baby.
Mleko lekko podgrzewamy, drożdże rozcieramy z 1-2 łyżeczkami cukru na pastę, dodajemy łyżkę mąki, rozcieramy dalej i dolewamy ciepłe (nie gorące!) mleko, wszystko robimy w wysokim naczyniu. Można również, tak jak ja na filmie, do mleka dodać rozkruszone drożdże i cukier i rozetrzeć razem. W ten sposób trochę trudniej połączyć dobrze składniki, ale się da. Odstawiamy zaczyn na bok do wyrośnięcia. W tym czasie rozpuszczamy masło na małym gazie. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski (u mnie od robota stacjonarnego). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i rumem odstawiamy na 10-15 minut, aż zmiękną. Do mąki dolewamy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy mieszać hakiem. Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem, dodając na koniec szczyptę soli. Dodajemy masę jajeczną do ciasta i mieszamy nadal. Dosypujemy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową i aromat. Na koniec dolewamy ciepłe masło. Po połączeniu się składników i po tym, jak ciasto przestanie się kleić do ścianek, odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do dobrze natłuszczonej formy i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 minut. Babę pieczemy ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Możecie tak jak ja podpiec ją jeszcze bez formy, odwróconą już dla koloru, ale nie jest to konieczne. Po ostygnięciu polewacie ją lukrem, który najłatwiej jest zrobić w małym malakserze łącząc wszystkie składniki. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Placek brzoskwiniowo-malinowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Zakwas na żur lub barszcz biały
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.