Baba grochowa

Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Baba grochowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Warzyć groch w ługu, póki się nie będzie łupić; gdy się wyłupi, wyprać je w kilku wodach, żeby ługiem nie śmierdział. Po tym warzyć tak długo, póki woda nie wywre, wyłożyć go na panewkę. Gdy wychłodzieje, to go utrzyj dobrze i wziąć tartego chleba, nalać nań ze dwie łyżce różanej wódki, ze trzy łyżki cukru i to dać do tego grochu, dobrze trzeć, do tego przydać żółtków sześć, trochę soli, młodego masła jako jaje, a to wszytko na spół trzeć. Po tym wziąć na tygiel masła, żeby gorące było, i uformować to jako bochenek, i włóż na to masła, a gdy się na jedne stronie usmaży, to na drugą obrócić.

 

1,5 szklanki grochu łuskanego

4,5 szklanki wody

2 listki laurowe

100 g boczku wędzonego

4 ząbki czosnku

1 biała cebula

1/3 kostki masła

0,5 szklanki wytrawnego wermutu

6 żółtek

1/3 szklanki bułki tartej

sól, pieprz biały do smaku

 

Przygotowanie:


Groch zalewamy wodą i moczymy przez 8 godzin. Następnie do grochu dodajemy listki laurowe i boczek wędzony (w całości), gotujemy do miękkości na małym ogniu 1 godzinę. Groch przekładamy na durszlak, boczek studzimy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, na końcu dodajemy posiekany czosnek, wszystko podlewamy wermutem i, podpalając, wypalamy alkohol.
Groch ucieramy blenderem, dodajemy cebulę z czosnkiem, pokrojony boczek, żółtka, całość mieszamy i przyprawiamy do smaku, dla uzyskania lepszej konsystencji dodajemy bułkę tartą.
Masę wkładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki, pieczemy 35 minut w temperaturze 165 °C. Podajemy ciepłą z gorącym sosem chrzanowym.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.