Malka Kafka

Baba ghanoush


Przepis z programu Koszer macher (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia koszerna

odsłon: 12973

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 bakłażany średniej wielkości

1 łyżka majonezu

1 łyżka pasty sezamowej

1-2 łyżki octu spirytusowego

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Bakłażan przetnij na pół wzdłuż, wydrąż łyżką miąższ, tak, aby nie naruszyć skórki. Łódeczka z bakłażana będzie potrzebna do podania pasty na stół. Miąższ wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię i podsmaż bez tłuszczu do zmięknięcia. Pod koniec patelnię możesz przykryć i bakłażana lekko poddusić. Posiekaj drobno natkę i czosnek. Kiedy bakłażan przestygnie dodaj do niego pozostałe składniki i wymieszaj ugniatając widelcem. Pastę przełóż do łódeczki.

powrót

Podobne przepisy

Sos z nerkowców i tajskiej bazylii
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 55)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia tajwańska
Liptauer
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Majonez
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Majonez
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

#mattom

07.03.2011 00:26


waw

CYTUJ

nie ocet....tylko sok z cytryny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

shlomo

postów: 2

06.02.2011 22:54

CYTUJ

Wspanialosci :) ja dodaje odrobine wiecej czosnku :) Baklazan z czosnkiem wspolgra ( wspolsmakuje)wyjatkowo dobrze !

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.