Marta Dymek

Baba ghanoush


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 3396

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg jak najmniejszych bakłażanów, czyli około 5 małych sztuk

2 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 łyżki tahiny

sok z połówki cytryny

sól

do podania: tahina, pietruszka, pestki granatu

 

 

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, ułożyć na palnikach kuchenki i opalać przez 20 - 30 minut, co jakiś czas obracając.
W tym czasie czosnek zetrzeć na tarce lub rozgnieść w moździerzu, z cytryny wycisnąć sok.
Bakłażany delikatnie obrać, dobrze jest pomagać sobie miską z wodą, w której często moczy się dłonie.
Bakłażany przełożyć do miski, rozdrobnić widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Podawać z tahiną, pietruszką oraz pestkami granatu.

powrót

Podobne przepisy

Czakalaka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Curry z brukwi
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Gulasz węgierski
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.