Agata Jędraszczak

Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana


Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska

odsłon: 19845

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

bakłażan

6 ząbków czosnku

½ pęczka natki

oliwa

sól

tahini

 

Przygotowanie:

Czosnek obrać z łupinek. Bakłażana naciąć w kilku miejscach i w powstałe zagłębienia włożyć czosnek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Kiedy bakłażan będzie miękki, a jego skórka stanie się mocno brązowa, wyjąć go z piekarnika. Przestudzić chwilę. Warzywo przeciąć na pół i za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ. Wrzucić do blendera razem z natką, solą i tahini.

powrót

Podobne przepisy

Risotto z leśnymi grzybami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cebula w jogurcie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Bagna cauda - gorący sos z czosnkiem i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Remolada
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.