Be Active. Ewa Chodakowska

przepisy z programów >>

Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana

Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania wegetariańskie Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty

Baba ghanoush
odsłon: 13978

składniki i przygotowanie:

Składniki:
bakłażan
6 ząbków czosnku
½ pęczka natki
oliwa
sól
tahini

Przygotowanie:
Czosnek obrać z łupinek. Bakłażana naciąć w kilku miejscach i w powstałe zagłębienia włożyć czosnek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Kiedy bakłażan będzie miękki, a jego skórka stanie się mocno brązowa, wyjąć go z piekarnika. Przestudzić chwilę. Warzywo przeciąć na pół i za pomocą łyżki wyciągnąć miąższ. Wrzucić do blendera razem z natką, solą i tahini.

© Agata Jędraszczak i Gosia Molska

skomentuj przepis >>