Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Azjatycki labraks z kleistym ryżem i zieleniną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



ryby:

4 nieduże labraksy lub dorady (ok. 300 g/szt.), sprawione i oskrobane

1 kawałek imbiru wielkości kciuka

2 ząbki czosnku

1 łodyżka trawy cytrynowej

1 pęczek świeżej kolendry

1 świeża czerwona chili

2 dymki

3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli i trochę do podania

1 łyżka sosu rybnego

olej sezamowy

2 limonki



ryż:

1 puszka (400 g) odtłuszczonego mleka kokosowego

300 g ryżu basmati (odmierz 1 puszkę po mleczku kokosowym)



zielenina:

1 pęczek szparagów (300 g)

2 główki kapusty pak choi

200 g groszku cukrowego

1 limonka



Przygotowanie:



Ponacinaj ryby z obu stron co 1,5 cm aż do ości, natrzyj solą oraz pieprzem i ułóż w miarę ciasno na blasze o wysokich ściankach albo w żaroodpornym naczyniu. Zalej 400 ml wrzątku, przykryj szczelnie podwójną warstwą folii aluminiowej i postaw na średnim ogniu. Wlej do średniego garnka mleko kokosowe, wsyp ryż i zalej puszką wrzątku (chwyć puszkę przez ścierkę). Dopraw szczyptą soli, dobrze przemieszaj, przykryj i gotuj około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wyłącz palnik.



Obierz imbir, czosnek i zdejmij zewnętrzną warstwę z trawy cytrynowej, pokrój z grubsza i włóż do blendera albo moździerza. Dodaj łodyżki kolendry (liście zachowaj), chili, dymki, sos sojowy i rybny, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz sok z 2 limonek i zmiksuj pulsacyjnie na niezbyt gładki sos albo utrzyj w moździerzu.



Wlej wrzątek do płytkiego żeliwnego garnka, przekrój szparagi pod kątem na pół, a główki kapusty pak choi wzdłuż na pół. Włóż do wrzątku groszek cukrowy, szparagi i kapustę pak choi. Gotuj 2 minuty, a następnie odsącz, dopraw 1 łyżką oleju sezamowego i sokiem z 1 limonki oraz sosem sojowym i podaj z przemieszanym ryżem. Odkryj rybę, wlej trochę wywaru do blendera / moździerza z sosem, a następnie nałóż porcje sosu na ryby. Podaj przybrane liśćmi kolendry.



© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com



powrót

Podobne przepisy

Sardynki z szarmulą w chrupiącej, pikantnej otoczce
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pstrąg smażony
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Szczupak po warmińsku ze smażonymi grzybami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekany łosoś z brokułami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.