Anjum  Anand

Avial – sałatka warzywna na ciepło


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Avial – sałatka warzywna na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

olej roślinny do smażenia

1 łyżeczka nasion kminu

1-2 zielone papryczki chilli

w całości

½ średniej cebuli

pokrojone w plasterki

¾ łyżeczka kurkumy

sól do smaku

2 średniej wielkości marchewki

obrane i pokrojone w kostkę

2 średniej wielkości ziemniaki

obrane i pokrojone na kawałki

½ ogórka ze skórką

przecięte wzdłuż na pół

wypestkowane i pokrojone na kawałki

100 g zielonej fasolki

sprawionej i pokrojonej na trzy

50 g szalotek

obranych i przekrojonych na pół

10 g świeżego imbiru

obranego i z grubsza posiekanego

60 g suszonego miąższu kokosa namoczonego w takiej ilości wody

by tylko go przykryła

2 małe garście mrożonego zielonego groszku

12 świeżych lub suszonych liści curry

5-6 łyżek jogurtu naturalnego

 

 

Przygotowanie:


Na rozgrzanym oleju smażyć kmin, papryczki i cebulę, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodać kurkumę, marchewkę i ziemniaki, posolić. Przykryć rondel pokrywką i gotować na małym ogniu, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, podlać wodą. Po 15 minutach dodać ogórek i fasolkę. Ponownie przykryć rondel i gotować jeszcze 5-10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Tymczasem włożyć do blendera szalotki, imbir i miąższ kokosa (razem z wodą, w której się moczył). Zmiksować na gładką pastę i dodać do rondla razem z groszkiem. Gotować jeszcze 5 minut, często mieszając. Dodać liście curry, wlać jogurt, zamieszać i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.