Janella  Purcell

Assam laksa


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Assam laksa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki pasty laksa:

2 suszone prażone chili

łyżeczka prażonej kolendry

2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

łyżeczka skórki z limetki

łodyga trawy cytrynowej

łyżeczka galangalu

4 czerwone chili

¼ filiżanki orzeszków makadamii

łyżka kolendry

łyżeczka kurkumy



Pozostałe składniki:

łyżka oliwy

litr bulionu rybnego albo warzywnego

2 łyżki pasty laksa

łyżka pasty z tamaryndowca

4 oczyszczone krewetki z ogonami

1 filet z płaskogłowa

1 kalmar

makaron vermicelli namoczony w gorącej wodzie

łyżka sosu rybnego (opcjonalnie)



Przybranie: mięta wietnamska, kiełki fasoli, cząstki limetki, dymka



Przygotowanie:

Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobnić w robocie kuchennym.

Do bulionu dodać 2 łyżki pasty i pastę z tamaryndowca. Gotować przez kilka minut. Następnie dodać owoce morza i gotować około 2 minuty. Przyprawić. Jeśli trzeba, dodać sos rybny. Odcedzić makaron. Podzielić na dwie porcje. Ułożyć na nim owoce morza. Zalać gorącym bulionem.



Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".



powrót

Podobne przepisy

Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.