Aromatyczny tuńczyk na makaronie udon smażonym z kapustą bok choy

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Warsztaty smaku kuchni+: dania z ryby

Aromatyczny tuńczyk na makaronie udon smażonym z kapustą bok choy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

świeży tuńczyk

liście limonki

trawa cytrynowa

papryczka chili

imbir

kolendra

kapusta bok choy

sos sojowy

sos rybny

olej sezamowy

limonka

 

 

Przygotowanie:


Świeżego tuńczyka marynuję przez 20 min. w marynacie składającej się z sosu
sojowego, pokrojonych liści limonki, posiekanej trawy cytrynowej, chili, posiekanych
liści i łodyżek kolendry oraz zmiażdżonego kawałka imbiru. W czasie, gdy tuńczyk się marynuje, gotuję makaron. Na patelni podsmażam przez chwilę kapustę bok choy, dodaję ugotowany makaron, sos rybny i odrobinę oleju sezamowego. Tuńczyka smażę przez ok. 30 sek. z każdej strony tak, by ryba ścięła się na brzegach, a w środku pozostała prawie surowa. Tuńczyka układam na makaronie i posypuję listkami kolendry. Obok kładę kawałki limonki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.