Aromatyczne pierogi pasties

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Aromatyczne pierogi pasties
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

300 g mąki

1 łyżeczka kurkumy

60 ml oliwy

1 żółtko



Na nadzienie:

80 g dyni piżmowej, obranej i pokrojonej w dwucentymetrową kostkę

2 łyżki oliwy + odrobina do skropienia

1 drobno posiekana cebula

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżeczka startego świeżego imbiru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

400 g ugotowanej zielonej soczewicy

2 żółtka



Do podania:

jogurt

mielona papryka



Ciasto:

w dużym naczyniu wymieszaj mąkę, kurkumę i 1 łyżeczkę soli. Dodaj oliwę, żółtko i 125 ml lodowatej wody. Połącz składniki za pomocą widelca aż powstanie ciasto. Przełóż ciasto na blat posypany mąką i wyrabiaj, aż stanie się gładkie i elastyczne. Podziel na 12 części, ukształtuj kulki i nakryj wilgotną serwetką. Pozostaw na godzinę.



Nadzienie:

tymczasem rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż dynię na dużą blachę, skrop łyżką oliwy, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piecz 30 minut. W międzyczasie rozgrzej drugą łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim-dużym ogniu. Smaż cebulę 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek, imbir oraz cynamon i smaż 2 minuty, mieszając. Przełóż cebulę z przyprawami do dużej miski. Dodaj soczewicę i dynię. Rozgnieć i dopraw. Pozostaw do ostygnięcia. Na blacie posypanym mąką rozwałkuj kulki z ciasta. Powinny powstać placki o średnicy 10 cm. Na każdy nałóż 2-3 łyżki masy warzywnej. Posmaruj brzeg placka wodą i zawiń, by powstał pieróg. Przygnieć brzegi widelcem.

Wyłóż pierogi na blachę, posmaruj rozbitym żółtkiem i piecz 25 minut lub do momentu, gdy staną się złotobrązowe i chrupiące. Podawaj z jogurtem ze szczyptą mielonej papryki, skropionym oliwą.



© Bill Granger







powrót

Podobne przepisy

Pasta fresca z domowym pesto
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placek z zielonego groszku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Boczniaki z czosnkiem i rozmarynem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.