Aromatyczne pączki krabowe

Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Aromatyczne pączki krabowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto parzone

125 g mąki

125 g wody

60g masła

3 jajka

sól



Farsz

150 g mięsa krabowego z puszki

50 ml sosu sweet chilli

25g świeżego imbiru

czosnek

natka pietruszki



Dodatki

600 g czerwonej papryki

100 g cebuli

200 ml soku pomidorowego

czosnek

oliwa z oliwek

25 ml octu winnego

30 g cukru

sól

pieprz



Dekoracja

mieszanka listków świeżych ziół (bazylia zielona i czerwona, kolendra, pietruszka, lubczyk, melisa, rukola)

ser feta Hochland





Przygotować ciasto parzone

W ciepłej wodzie rozpuścić masło. Dodać mąkę. Cały czas mieszając, trzymając garnek na wolnym ogniu, doprowadzić do stworzenia zwartego ciasta.



Przygotować farsz

Wymieszać drobno posiekany imbir z czosnkiem, mięsem krabowym i sosem chili. Dodać ostudzone ciasto parzone, natkę pietruszki i jajko. Wszystko wymieszać. Na wolnym ogniu dusić do miękkości, około pół godziny, paprykę z cebulą, czosnkiem i sosem pomidorowym. Formować pączki krabowe za pomocą dwóch łyżek do zupy i zanurzać na 4-5 minut w średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać na uduszonej papryce. Udekorować listkami świeżych ziół polanych sosem winegret oraz fetą.



© Michał Janiszewski

powrót

Podobne przepisy

Cykoria w szynce pod beszamelem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Prażone migdały z przyprawami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.