Annabel  Langbein

Aromatyczna wołowina z warzywami sezonowymi


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Aromatyczna wołowina z warzywami sezonowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

pieczeń:

1,2 kg polędwicy wołowej, przekrojonej wzdłuż na pół

4 łyżki syropu z granatów lub polewy balsamicznej

4 łyżki mielonych ziaren kminu

2 łyżki mielonych ziaren kolendry

spora łyżeczka soli i świeżo mielony pieprz

oliwa do grillowania



pieczone warzywa:

½ średniej dyni

3 bakłażany

4 czerwone papryki

4 łyżki oliwy

2 łyżki mielonych ziaren kminu

sól i świeżo mielony pieprz



dressing czosnkowy:

¾ szklanki dobrej jakości majonezu

¾ szklanki jogurtu greckiego

2 zmiażdżone ząbki czosnku

2 łyżki soku z cytryny

sól i świeżo mielony pieprz



do podania:

8 garści rukwi wodnej lub rukoli

¼ szklanki dukkah



Przygotowanie:

Mięso posmarować syropem z granatów lub polewą balsamiczną. Na deskę wysypać przyprawy, obtoczyć mięso ze wszystkich stron. Zostawić do zamarynowania. Mięso może się marynować nawet 24 godziny w lodówce. Przed pieczeniem wyjąć, żeby odzyskało temperaturę pokojową.

Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić na półcentymetrowe plastry. Bakłażany przekroić wzdłuż i pokroić na plastry o grubości 1 centymetra. Oczyszczone papryki pokroić na osiem. Warzywa ułożyć na blasze, skropić oliwą, posypać przyprawami i dokładnie wymieszać.

Rozgrzać natłuszczoną płytę do grillowania, zrumienić mięso – 2 minuty z każdej strony. Następnie zmniejszyć temperaturę, piec 20-25 minut. Można skorzystać z patelni, a mięso dopiec w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez 15-20 minut. Przed pokrojeniem odstawić na 10 minut. Kroić w poprzek włókien.

Warzywa zgrillować w porcjach, często obracając, aż lekko się przypieką i zmiękną – 15-20 minut lub piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku 30-40 minut.

Składniki dressingu dokładnie wymieszać. Na dużym półmisku ułożyć rukiew wodną lub rukolę, następnie pieczone warzywa i pokrojoną wołowinę. Skropić czosnkowym dressingiem, posypać dukkah. Podawać.





@Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chili con carne
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Kminkowe ragout z jelenia
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
Tażin z jagnieciny
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Hamburgery z jagnięciną i przyprawą
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.