Annabel  Langbein

Aromatyczna soczewica


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Aromatyczna soczewica
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 ½ szklanki zielonej soczewicy (najlepiej odmiany puy)

2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone

1 cebula, drobno pokrojona

2 wyciśnięte ząbki czosnku

skórka starta z jednej cytryny

2 łyżki oliwy



do podania:

2 łyżeczki sherry lub octu winnego

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zalać 4 szklankami wody. Gotować bez przykrycia, aż soczewica zmięknie a płyn wyparuje (15-20 minut). Pod koniec można zwiększyć ogień, żeby ją odparować (należy pilnować, żeby się nie przypaliła). Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, sherry lub octem. Dodać natkę i wymieszać. Podawać jako dodatek do mięs, na przykład confit z kaczki.



@Annabel Langbein



powrót

Podobne przepisy

Kulki z puree ziemniaczanego
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pieczone frytki
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierogi z niecierpka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.